Londýn | Spontánny trip so spolužiačkou

augusta 04, 2019


Niekedy v prvej polovici mája som sedela spolu so spolužiačkami na raňajkách, kde sme čakali, kým skončí prednáška z fonetiky a fonológie (ukážkové študentky), keď na mňa na internete vyskočili lacné letenky z Košíc do Londýna. Londýn ma nikdy nejak extra nelákal, ale keďže som mala strašnú chuť cestovať, spýtala som sa báb či by sa im nechcelo ísť na trip do Londýna. Moja spolužiačka Maťa sa toho hneď chytila a za pár minút sme už mali kúpené letenky.  

Všetko to bolo na môj vkus celkom na rýchlo, ale našťastie, cez booking sa mi podarilo nájsť super ubytovanie za dobrú cenu. Vychytali sme celkom dobrú lokalitu,  keďže bola celkovo kľudná, dve minúty od zastávky metra a päť minút na pešo od London Eye. Mimochodom, keď si rezervujete ubytovanie cez booking cez tento link, získate 10% zľavu na ubytovanie. 

Bol to môj úplne prvý let v živote, pred ktorým som bola trošku nervózna, ale nakoniec to bolo úplne bezproblémové. Ešte na letisku sme do seba jeden šupli na odvahu (:D) a let celkovo ubehol veľmi rýchlo. Leteli sme spoločnosťou Ryanair a aj keď som na ňu čítala veľké množstvo sťažností, my sme našťastie nemali žiaden problém. 

Prileteli sme na letisko Southend, kde je asi také malé letisko, ako u nás v Košiciach. Vymotali sme sa z neho veľmi rýchlo a odtiaľ sme cestovali priamym vlakom do Londýna. Ak mám byť presná, najprv sme išli autobusom a až potom sme prestúpili na vlak, keďže práve niečo robili na trati. Cesta trvala približne hodinu aj s prestupom. Vystúpili sme v Londýna na Liverpool Station, odkiaľ sme už išli ďalej metrom.  


Na metre sme museli prestupovať a to priamo na zastávke na Oxford Street. A keďže sme už boli veľmi hladné, rozhodli sme sa ísť pozrieť hore a nájsť si niečo, kde by sme sa najedli. Hneď za rohom sme našli mini čínsku reštauráciu, kde sme si dali rezance a aj keď boli výborné, nevládali sme ich. dojesť celé. 

Keď sme sa najedli, prestúpili sme na druhú linku metra a išli sme sa ubytovať. Naše ubytovanie bol vlastne maličký apartmán spolu s ďalšími dvoma, ktoré zdielali spoločnú kúpelňu a kuchyňu. Nachádzal sa v obytnom dome, kde bolo pokojne a čisto. Keď sme si zložili veci, rozhodli sme sa vrátiť na Oxford Street a popozerať obchody. Našim hlavným cieľom bola Victoria's Secret, odkiaľ ste mohli vidieť video na mojom Instagrame (@sajafrey) a Primark, v ktorom sme strávili vyše hodiny a nakúpili zopár skvelých vecí. 

Cestou sme narazili na rôzne obchodíky či už luxusných a zvučných mien, ale aj rôzne lokálne, ktoré boli veľmi zaujímavé. Celkovo sa mi tu páčil štýl domov, ruch a hluk na uliciach a to, ako na každom rohu stáli nejakí umelci. Objavili sme aj jeden stánok s NESKUTOČNÝMI plnenými palacinkami. Keď si na ne spomeniem, hneď by som si dala!

Z Primarku, kde sme strávili večnosť,  sme si ešte išli nakúpiť nejaké jedlo a pitie, do mini Tesca, aby sme nezomreli od hladu a smädu a išli sme späť na ubytovanie, keďže sme boli veľmi unavená a na druhý deň sme mali skorí budíček. 







Na druhý deň (v stredu) sme vstávali ešte pred siedmou, keďže sme mali rezerváciu na raňajky v reštaurácií Sky Garden, ktorá bola takmer pól hodinu metrom + na peši od nás. Keď sme vystúpili v štvrti, v ktorej sa Sky Garden nachádza, boli sme užasnuté z mrakodrapov všade navôkol. Do toho sa miešali historické budovy a atmosféra tu bola dychberúca. Cítili sme sa tam ako také mravčeky.

Sky Garden som objavila úplne náhodou na Instagrame a hneď som vedela, že tam musíme ísť. Mali sme šťastie, keďže sme rezerváciu robili večer predtým a mali stále voľné. Na internete si viete nájsť ich oficiálnu stránku, kde si viete presne pozrieť ceny, čo koľko stojí. Raňajky tam však stoja za to. Je tam málo ľudí, majú veľmi prijateľné ceny a predsa každý deň len tak neraňajkujete s výhľadom na  Londýn.

V cene vstupu máte už čaj alebo kávo a croisant alebo plnené sladké pečivo. Ja som si okrem toho dala ešte čaj (ktorý som skoro celý vyliala), chia puding a nadýchaný pistáciový koláč,  ktorý bol neskutočný. Chvíľu sme si len tak vychutnávali raňajky a potom sme sa vybrali preskúmať okolie. Všade rastú stromy a rôzne kríky a kvetiny a celé to tam vyzerá nádherne. Na poschodí sa nachádza reštaurácia, odkiaľ je výhľad na druhú stranu Londýna.

Myslím,  že keď som Londýn videla takto z výšky,  presne toto bol ten moment, kedy som sa do neho zamilovala. Je neuveriteľný. Tak rôznorodý. Ľudia sú tu. úplne iný, ako u nás. Páči sa mi to miešanie kultúr, to, akí sú všetci tolerantní. A aké nádherné miesta tu sú.






Keď sme sa výdatne naraňajkovali a užili si vtáčí pohlad na Londýn,  našou ďalšou zastávkou bol most Tower Bridge,  ktorý sa nachádza neďaleko. Opäť som mala. vyhliadnuté jedno krásne miesto, fontánu s delfínom, odkiaľ je nádherný pohľad na most. Stretli sme tam aj čínsk\ch turistov, ktorí nás poprosili o fotku a ktorích sme aj my na jednu zneužili. Aj keď na prvej sme boli takmer celkom odrezané a vyšla až asi na piaty pokus.:D


Cestu späť a všetky tie nádherné uličky a budovy som si neskutočne užívala.


Fotky s telefónnou búdkou nesmú. chýbať!


Niekedy tu sme zistili, že cestovanie metrom je tu sakra drahé. A tak sme sa rozhodli chodiť všade peši. Myslela som, že mi odpadnú nohy, ale toľko sme toho videli! Keby cestujeme metrom  aj naďalej, nikdy by sme tak krásne miesta nenašli. 


V polovici dňa sme si išli trochu oddýchnúť na ubytovanie,  upravili sme sa a vyrazili späť do ulíc Londýna. Naše kroky viedli ku Buckinghamskému palácu, ku ktorému sme sa však bližšie nedostali. Práve tam niečo prebiehali a dnu čakali desiatky (možno aj stovky) rôznych pánov a dám honosne nahodených. Okrem toho prebiehali rôzne sprievody. Snažila som sa vygoogliť, čo sa deje, ale bohužiaľ sa mi to nepodarilo zistiť. 

Keďže začalo pršať, uchýlili sme sa do neďalekej kaviarne, kde sme si dali plnený wrap, kávu a dezert. Po chvíli nás omrzelo sedieť a čakať, kým prestane pršať a tak sme sa rozhodli ísť ďalej. Našťastie, po chvíli aj tak prestalo. Ako som už spomínala, rozhodli sme sa nechodiť metrom a tak sme išli pešo. 

Prešli sme ku Hyde Parku, ktorý bol síce celkom dosť ďaleko, no zato sme cestou objavili nádherné budovy s kvetmi, z ktorých som odpadávala. V Hyde Parku sme sa kvôli počasiu veľmi nezdržali a vrátili sme sa na Oxford Street, kde sme boli v predchádzajúci deň. Pokúpili sme magnetky, suveníry, popozerali nejaké obchody (v Asose som sa zamilovala pomaly do každého kúsku a celý čas som hromžila, že som aspoň pól roku dopredu nešetrila) a odtiaľ prešli k Temži a k Big Benu. Prešli sme sa okolo, poobdivovali Big Ben v rekonštrukcií a London Eye z druhého brehu a vrátili sme sa späť na ubytovanie. 

Večer sa už niesol iba v znamení oddychu a balenia vecí. Keďže sme toho celkom dosť nakúpili,  snažili sme sa nejak poskladať do tašky, ktorú sme si kúpili v Primarku a modlili sa, aby nás s ňou nevyhodili.:D


Na druhý deň sme už okolo deviatej odchádzali z ubytovania. Nechceli sme sa veľmi plašiť a mali sme sa v pláne niekde najesť. Odviezli sme sa metrom na Liverpool Station, odkiaľ nám išiel vlak, kde sme si kúpili lístky a sadli si do Starbucsku na kávu a brunch. Mimochodom, čakala som, že sú tu vlaky na vyššej úrovni, ale mala som pocit, že dokonca tie u nás sú ešte lepšie. 

Počas letu sme mali konečne aj pekné počasie a tak sme videli dolu na pevninu, dokonca sme videli aj Prahu! Mali sme slovenského pilota, ktorý nás privítal na palube so slovami,  že je rád, že nás môže prepravovať. Bolo to strašne milé. Let zbehol rýchlo a ani nie za dve hodinky sme boli späť na Slovensku.:)

Milý Londýn, teším sa na teba opäť! Dúfam, že už čoskoro. 





You Might Also Like

5 komentárov

  1. Londýn je nádherný. ♥ Už nejaký čas chcem navštíviť Anglicko tak sa mi to snáď niekedy podarí, keď Boh dá. :D ♥ ;) Krásne fotky. ;)

    Blog of Sunflower ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na clanok som klikla kvoli fotkam. Bola som zvedava, ako sa podarilo nafotit Londyn plny ludi. Ja som s tym mala totiz dost problem. No vidim, ze sa nic nezmenilo. Turisti zo vsetkych koncin sveta stale okupuju londynske ulice :-)
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moc pěkné fotky. Musím říct, že já mám právě ty spontánní nápady a výlety úplně nejraději. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nádherné fotky, v Londýně jsme byli už několikrát a určitě ne naposled, pokaždé je co objevovat. Většinou letíme na prodloužený víkend :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Článok, ktorý odporúčam

UMELÉ RIASY | moje tipy a triky

Keby sa ma niekto cca pred rokom spýtal či si viem nalepiť umelé riasy, iba by som smutne pokrútila hlavou a spomenula si na všetky svoj...

FACEBOOK

Obľúbené za posledný týždeň

183 days acqua colonia adventný kalendár africa organics aknelot alverde annabelle minerals anthyllis ardell artdeco astor atelier cologne aussie avant avene avon balance me balea batiste beauty blender beauty box bell bellápierre benefit betty barclay bh cosmetics bio ruža bioderma blauer blendea bonprix bourjois bronx colors brush works bubble t by terry carolina herrera catrice cerave clinique coach collistar colorista cremorlab dermacol Diego dalla parma dior dm douglas dove ebelin ecooking ecotools eisenberg Elemis elf elnino eos espa essence essens estee lauder eta fann parfumerie fenty beauty foreo freedom gabriella salvete garnier glamot glov gosh hairburst hairways. travel essentials havlíkova prířodní apotéka hawaiian tropics holika holika human+kind i love ... jecca blac jimmy choo karl lagerfeld kiehls krasne vone krasotika kylie cosmetics loccitane look fantastic lord & berry loreal lush luxfactor luxie mac mádara makeup revolution manna marc jacobs maria nila marie clarie mark scrub mary kay maybelline medik8 miss sporty mixa mizon mobake moň mylo nails inc. naobay naturally thinking naturschon navia nivea notino nuskin nuxe nyx olaplex oriflame paco rabanne pandora pantene philip kingsley pixi polaar police pre muža pupa purito real techniques remington renovality revlon revolution skincare revuele rexona rimmel rituals rowenta s Oliver sally hansen sephora schwarzkopf signal skin food sleek smashbox soliver st. tropez st.moriz starskin tangle angel the balm the body shop the ordinary this works tigi tom tailor toni&guy too faced tous trend it up ubox urban decay victoria's secret vichy weleda wella yamuna ysl yves rocher yves saint laurent ziaja zoe ayla