Maturita- formalita? + 6 tipov, ako zvládnuť maturitu

júna 04, 2018



Tie z vás, ktoré ma sledujete na Instagrame, určite vedie, že som minulý týždeň úspešne ukončila kapitolu stredoškolského života. Aj keď som spočiatku z maturity stresy vôbec nemala, nedeľu, posledný deň, ktorý som mala na učenie, to doľahlo aj na mňa. Po mojom zmaturovaní mi niektoré z vás písali, že by vás zaujímal článok, ako som ju zvládla a ako som ju ja prežívala. A takisto som si povedala, že by to mohla byť pre mňa pekná spomienka, keď si to budem za pár rokov čítať pri štátniciach.

V prvom rade musím povedať, že som všetko plánovala úplne inak. Učiť som sa chcela už od začiatku mája, aby som mala na všetko dostatok času a aby maturita dopadla čo najlepšie. Aj keď buďme úprimní, nikoho nebude nikdy zaujímať, na aké známky ste zmaturovali. Samozrejme, moje plány sa nepodarili a učiť som sa začala až víkend pred akademickým. Či to dnes ľutujem? Ani neviem, možno keby s tým začnem skôr, nemala by som také stresy, že to nestihnem. Ale v podstate, stihla som si pozrieť takmer všetko.

Akademický som síce prežila nad papiermi, ale nezabudla som aj chodiť von a cvičiť. Je potrebné, aby ste si aj oddýchli a trošku vypli a nie sa len od rána do večera biflili. Ja nie som ten typ, ktorý vydrží dlho nad knihami a inak tomu nebolo ani teraz. Aj keď od blogu som si pauzu musela dať, od cvičenia a crossu som to nedokázala a venovala som sa mu aj naďalej.

Najhorší deň bol pre mňa asi nedeľa. Mala som pocit, že nič neviem, že som nič nestihla, že nezmaturujem, som neschopná, hlúpa,.. Asi väčšina z nás mala alebo bude mať tieto pocity. Potrebovala som ešte minimálne jeden týždeň, aby som si všetko pozrela. Nepomáhalo mi ani to, ako mi všetci písali, že sa nemám čoho báť a že nám budú pomáhať. Skrátka som mala pocit, že absolútne nič neviem a nič na svete to už nezmení.

Každý má pred maturitou stresy a určitý druh rešpektu. Ide o veľkú skúšku (aj keď viem, že na výške budú väčšie, ale toto takisto nie je ako husi pásť), ktorú asi nikto z nás nechce opakovať v septembri či dokonca až ďalší rok. Nevedela som, čo mám čakať, čo si mám predstaviť a či mám vôbec dúfať alebo to je už naozaj márne.

Viete, väčšina ľudí si myslí, že keď chodím na hotelovku, nič to u nie je. Avšak hotelová škola u nás nie je rozdelená na odbory. My máme len jeden odbor, hotelová akadémia. Aj keď obsluhy a praxe je veľmi veľa, skôr som mala posledné tri roky pocit, že som na ekonomickej škole. Ekonomika, manažment, marketing, účtovníctvo, právo a to je len vyše polovica predmetov, ktoré som sa musela naučiť na ekonomickú (odbornú) časť maturitnej skúšky. Takmer 300 strán učenia a nervy v koncoch.

Hneď prvá maturita ma čakala z angličtiny. Celý rok som preklínala, že som si dobrovoľne dala úroveň B2. Poviem vám, písomná časť bola pre mňa naozaj ťažká. Preto keď som pred siedmou ráno čakala, kedy ma zavolajú dovnútra, mala som nervy v koncoch. Keď ma zavolali dnu, mala som pocit, že nič neviem. Priznám sa, že do angličtiny som sa cez akademický ani nepozrela. Keď som si vytiahla tému a moja profesorka prišla za mnou s poznámkou, že dúfa, že som sa učila, len som sa nervózne zasmiala. Bože, keby som len vedela, aké to bude jednoduché! Neviem či mi tak veľmi sadli témy, ale ako som si sadla k odpovedi, spustila som a povedala im asi všetko, čo som vedela. Nerozhádzal ma ani fakt, že sa na moju odpoveď prišiel pozrieť riaditeľ.

Aj keď som to zvládla ľavou zadnou, stále som mala pocit neistoty, ktorý sa rozplynul, keď mi oznámili moju známku. Jednotka. To bol tak úžasný moment, keď mi profesorka gratulovala k tomu, ako super som to zvládla. Najmä keď mi tento rok anglina vôbec nešla a nedarilo sa mi v nej a myslím, že aj ona bola viac menej zmierená s tým, že ju neprekvapím. Ale prekvapila som!

Druhú maturitnú odpoveď som mala takisto v pondelok, ale poobede. Z ekonomických. Poviem vám, toto boli nervy. Cez voľno som sa snažila opakovať si témy, ale mala som pocit, že som zabudla aj to, čo som vedela. Nechápala som, ako sa toľko toho dokážem naučiť. Chvíľami som si rýchlo čítala témy a chvíľami jedla Bueno a rozmýšľala o svojom živote. Dokonca sa nám to ešte natiahlo a musela som čakať dlhšie, čo som si vypĺňala úvahami o tom, čo im tam tú pol hodinu budem rozprávať.

Keď som si vytiahla tému a na príprave čakala, čo mi profesorka prinesie, divo mi bilo srdce. Opäť sa na mňa usmialo šťastie a vytiahla som si okrem môjho obľúbeného práva ďalšie dve témy, ktoré som dosť dobre vedela. Keď som si tam sadla, opäť som len spustila a slová sa zo mňa sypali. Ak som sa náhodou zasekla, profesorky aj predsedkyňa boli veľmi milé a navádzali ma. Až na asi jednu otázku som vedela všetko (ale aj zopár perličiek som vypustila:D) a keď mi oznámili, že som zmaturovala na jednotku, takmer som tam odpadla. Dokonca aj môj tatino bol šokovaný, keď som mu oznámila, ako som to zvládla. (Figu! To bola jeho reakcia prosím pekne:D) No čo vám poviem, bifľoška som nikdy nebola (ale fakt).

Posledná odpoveď zo slovenčiny ma čakala v utorok ráno. V pondelok večer som sa snažila ešte všetko dobehnúť a pozrieť si témy, ale stihla som len literatúru, na všetku gramatiku už čas nezostal. Tak som sa ešte pomodlila a išla späť s nádejou v srdci, že si opäť vytiahnem dobrú tému a zvládnem to.

Pred svojou poslednou odpoveďou som sa už tak nervózne necítila. Na slovenčinu som sa dokonca tešila. Veľmi som si želala vytiahnuť svetový romantizmus alebo ženy v slovenskej literatúre, avšak vytiahla som si novelu a poviedku. Vďaka bohu, Ťapákovcov a Maca Mlieča som vedela dobre, problém mi trošku robili druhy charakteristík, v ktorých som sa zamotala a nakoniec som zmaturovala na dvojku. Trošku ma to zamrzelo, ale ten pocit, že som zmaturovala, bol neskutočný. Je neskutočný.

Ak vás vaša maturita ešte len čaká, chcela by som vám povedať zopár slov a rád. Viem, že niektorí sa stresom nevyhnú. Aj keď ja som na tom nebola až tak zle, niektoré moje spolužiačky až hysterčili. Podľa mňa zdravý stres vôbec nie je problém, mali by ste mať určitý druh rešpektu. Avšak naozaj nie je žiaden dôvod robiť paniku. Zvládnete to. Zvládli to pred vami hlúpejší (tým som sa utešovala ja:D).

Mám pre vás ešte niekoľko tipov, ako maturitu čo najlepšie zvládnuť:

  1. Ak sa vám nechce učiť priebežne počas maturitného ročníka, aspoň dávajte pozor na hodinách. Väčšinu vecí som si pamätala práve z hodín, keď nám ich profesorky vysvetľovali. Najmä, naučíte sa ich tak, aby ste im porozumeli a tak si ich aj lepšie zapamätáte.
  2. Ak si neviete niečo zapamätať, skúste si to priradiť k niečomu, čo poznáte. Spájajte si veci, vyvoďte si ich z iných.
  3. Maturita je najmä o šťastí. Tak to bolo aj v mojom prípade. Či už veríte v to, že si pritiahnete niečo, na čo myslíte alebo nie, ja som každopádne nemyslela na to, čo nechcem, myslela som len na to, že zmaturujem, aj keď na štvorky, ale dám to a vidíte ako som dopadla. Lepšie, ako som čakala. Oveľa lepšie:)
  4. Pri odpovedi pozorne počúvajte. Veľa krát vám to profesorky povedia, navedú vás k tomu. Naozaj nie je v ich záujme, aby ste nezmaturovali.
  5. Cez akademický si spravte rozpis. Keď si už necháte všetko na poslednú chvíľu, rozvrhnite si, koľko sa každý deň naučíte. Keď už máte pocit, že sa to nedokážete naučiť, aspoň si to čítajte. Verte mi, do hlavy sa vám dostane dosť aj týmto spôsobom.
  6. Robte si prestávky. Aj keď je akademický v podstate na to, aby ste sa stihli všetko naučiť, nie je dobré, aby ste boli celý týždeň len zavretý doma a učili ste sa. Choďte si zacvičiť alebo sa choďte bicyklovať či korčulovať. Uvidíte, že vám prestávka od učenia len pomôže. 
Tieto tipy mne osobne veľmi pomohli a aj vďaka nim som úspešne prešla skúškou dospelosti. Každopádne, ak vás maturitný ročník len čaká, poriadne si ho užite. Čaká vás toľko krásny a dojemných vecí. Stužková je pre mňa jedna z najkrajších nocí v mojom živote. Aj keď sme sa pred tým veľa hádali, ten večer bol skrátka nezabudnuteľný. Všetky sme vyzerali ako princezné a samozrejme aj chalanom to pristali, nesmierne sme sa zabavili, aj si trochu poplakali a zažili jeden úžasný večer. Takisto aj posledný ročník bol skvelý a užite si každú jednu chvíľu! Ani neviete, ako veľmi by som chcela vrátiť čas a prežiť ho ešte raz.:)




FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  YOUTUBE |  TUMBLR

You Might Also Like

5 komentárov

  1. Jeeej gratulujem k maturite :)
    Ja som zmaturovala pred 5 rokmi a ani sa mi nechcelo veriť, že je to už tak dávno, kým som si neprečítala tvoj článok a spomínala na svoju skúšku dospelosti :D
    Kam sa chystáš dalej? :)

    www.danycuks.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. gratulujem k maturite :)

    aj ja som pred týždnom ukončila studium maturitou :) čisté jednotky :)

    Izabell zo SYDNEY SLEEK

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som maturovala pred 2 rokmi a musím úprimne povedať, že stresy som z maturity vôbec nemala. Tiež som chodila na Hotelovku-Hotelový manažment a v odbornej sme mali presne to čo ty a aj napriek tomu, že toho bolo veeeeeľa, tak nejak som vedela, že proste každý z nášej triedy zmaturuje, nakoľko učiteľia pomôžu, niečo sa človek naučí a z niečoho sa vykecá. Nezmaturovala som na jednotky, učila som sa takmer všetko a bola to fakt pohodka pre mňa. Takže pre mňa maturita=formalita určite bola, na výške sa to už povedať nedá, nakoľko profesori ťa nepoznajú tým pádom ti na skúške nikto nepomôže, nikto sa za teba neprihovorí, alebo nezľutuje, aj keď máš možno len okno zo stresu ...(ja som na šťastie ešte taký problém nemala, ale mnoho mojich spolužiakov prenáša a práve sa pripravujú na posledný termín...) Ale aj tak si myslím, že keď človek chce tak so snahou zvládne aj tú najťažšiu skúšku, ak ju nevyučuje nejaký fakt hnusný profesor, čo sa tiež stáva :)
    Každopádne ti gratulujem a prajem ti veľa šťastia v ďalšom štúdiu :)

    Prepáč za rozsiahly komentár :D Ešte by som dodala, že všetko čo som sa učila na maturitu som zabudla za pár dní a dodnes nechápem načo nám tlačili do hlavy veci ako obsah literárnych diel :( !!!
    THE NOELA

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Taky opožděně gratuluji k maturitě! A díky za skvělý článek, letos mě to taky čeká, tak jsem si ráda přečetla, na co se můžu připravit. Chci si dát angličtinu na úrovni B2 stejně jako ty, tak jsi mě článkem uklidnila, že to jde zvládnout, mám z toho docela strach. Zatím jsem teda ve fázi, kdy si předělávám svůj pokoj na studentský, takže mám spíš takové příjemné starosti. Určitě bych ale ocenila článek o tvých tipech na učení, co třeba používáš a co ti při učení pomáhá :-) Já např. potřebuji mít v pokoji velkou nástěnku, kam si dám všechny to-do listy, termíny písemek a deadliny, které musím stihnout. Teď mám novou a jsem z ní nadšená (doručují případně i na Slovensko).

    OdpovedaťOdstrániť

Článok, ktorý odporúčam

UMELÉ RIASY | moje tipy a triky

Keby sa ma niekto cca pred rokom spýtal či si viem nalepiť umelé riasy, iba by som smutne pokrútila hlavou a spomenula si na všetky svoj...

FACEBOOK

Obľúbené za posledný týždeň

183 days acqua colonia adventný kalendár africa organics aknelot alverde annabelle minerals anthyllis ardell artdeco astor atelier cologne aussie avant avene avon balance me balea batiste beauty blender beauty box bell bellápierre benefit betty barclay bh cosmetics bio ruža bioderma blauer blendea bonprix bourjois bronx colors brush works bubble t by terry carolina herrera catrice cerave clinique coach collistar colorista cremorlab dermacol Diego dalla parma dior dm douglas dove ebelin ecooking ecotools eisenberg Elemis elf elnino eos espa essence essens estee lauder eta fann parfumerie fenty beauty foreo freedom gabriella salvete garnier glamot glov gosh hairburst hairways. travel essentials havlíkova prířodní apotéka hawaiian tropics holika holika human+kind i love ... jecca blac jimmy choo karl lagerfeld kiehls krasne vone krasotika kylie cosmetics loccitane look fantastic lord & berry loreal lush luxfactor luxie mac mádara makeup revolution manna marc jacobs maria nila marie clarie mark scrub mary kay maybelline medik8 miss sporty mixa mizon mobake moň mylo nails inc. naobay naturally thinking naturschon navia nivea notino nuskin nuxe nyx olaplex oriflame paco rabanne pandora pantene philip kingsley pixi polaar police pre muža pupa purito real techniques remington renovality revlon revolution skincare revuele rexona rimmel rituals rowenta s Oliver sally hansen sephora schwarzkopf signal skin food sleek smashbox soliver st. tropez st.moriz starskin tangle angel the balm the body shop the ordinary this works tigi tom tailor toni&guy too faced tous trend it up ubox urban decay victoria's secret vichy weleda wella yamuna ysl yves rocher yves saint laurent ziaja zoe ayla