Ako začať s cvičením

apríla 28, 2016


Začiatky sú vždy najťažšie, nech sa už jedná o hocičo. Veď to poznáme nie? Pre niečo sa rozhodneme, len tak bezhlavo sa do toho vrhneme a po veľkej počiatočnej eufórií nastane útlm. Prečo to tak býva? Väčšinou si veci predstavujeme veľmi jednoducho, veď keď to pozorujeme u druhých, ide to taaak ľahko. No takmer vždy je opak pravdou. 

Poznám to z vlastných skúseností, najmä pri cvičení a dodržiavaní zdravého životného štýlu. Konkrétne s cvičením som začala pred asi dva a pol rokmi. Začiatky boli veľmi ťažké. Určite to ovplyvnilo aj to, že som mala len pätnásť, nebola som ešte taká odhodlaná, skúsená a zapálená do toho. Tiež som nemala toľko motivácie a odhodlania, ako mám teraz. Preto som sa rozhodla, že napíšem tento článok, ktorý bude pre všetkých, ktorý nevedia, ako začať s cvičením (začatím myslím začať a naozaj sa tomu pravidelne venovať a nie začať a po týždni, prípadne dvoch prestať). Tak poďme na to!

Na začiatok. Aj keď na blogu/instagrame/facebooku to veľmi neprezentujem, cvičeniu sa venujem už dlhšiu dobu. Konkrétne, ako som už vyššie písala, začala som pred vyše dva a pol rokmi, medzi tým som mala mnohé prestávky, kratšie aj dlhšie (najdlhšia bola myslím cca 3 a pol mesiaca), zažila som silnú demotiváciu a tzv. znovuzrodenie. Momentálne sa cvičeniu a zdravšiemu životnému štýlu venujem niečo okolo pol roka, aj keď posledné 2-3 týždne mám menšiu pauzu, kedy si zacvičím iba doma, kvôli zdravotným a osobným problém ale začínam naplno odznova už sobotu a plánujem si tvrdšie tréningy! Ako začať s cvičením zhrniem do niekoľkých bodov a ešte pred tým, ako začnete čítať článok, chcela by som povedať jednu vec. Nie som žiadny odborník, moje rady a tipy vychádzajú čisto z toho, čo pomohlo mne a mám to sama overené. 

1. Vedomosti
Prvou a najdôležitejšou vecou pri začiatkoch s cvičením sú dostatočné informácie o tom, ako na to. Tým, že nebudete vedieť čo sa ako cvičí nie len že budete pôsobiť komicky ale si aj môžete vážne ublížiť. Najlepšie je na úplne prvé hodiny si objednať fitness trénera, ktorý Vás naučí aspoň základní cviky či už s vlastnou váhou, s činkami alebo na strojoch. Iste, stojí to nejaké peniaze ale môžete si byť istý, že nie sú zbytočne vyhodené. 

2. Čerpanie nových informácií 
Ak už ste v cvičení zabehnuté alebo ovládate aspoň základy čo ako cvičiť, je skvelé rozširovať svoje informácie o cvičení. Zaujímavé články nájdete napr. na facebookovej stránke Fitshaker alebo Gym Beam, ktoré aj ja veľmi rada sledujem a vždy sa priučím novým veciam. Nájdete tam tipy nie len rôzne nové cviky a cvičenia ale aj chutné a zdravé recepty. Tiež je skvelé odoberať nejaké dobré časopisy píšuce o cvičení, u nás na Slovensku to je napr. časopis Fit štýl, kde každý mesiac nájdete super tipy či už na cvičenie, recepty ale aj zaujímavé články, týkajúce sa celého zdravé životného štýlu. Tento časopis je asi jediný, ktorý ma komplet dokázal pohltiť a doslova vždy hltám každú jednu stranu!



3. Vytvor si plán 
Či už si pred tréningom  rozmyslíš, ktoré partie tela budeš trénovať a aké cviky cvičiť alebo si v nedeľu večer sadneš a rozpíšeš, čo a kedy budeš daný týždeň cvičiť je na teba ale osobne by som volila druhú verziu. Ja mám v mobile rozpísané cviky, ktoré sú na ktorú partiu určené a vždy týždeň dopredu sa rozhodujem, ktorý tréning sa budem ktorým partiám venovať a koľko krát do týždňa cvičiť budem. Tiež je dobré si to napr. viditeľne vyznačiť do stolového kalendára, aby ste to mali stále na očiach a nestalo sa, že ste "zabudli".



4. Nájdi si fitness parťáka 
Veľa ľudí sa vyhovára na to, že cvičenie doma je strašný stereotyp a vo fitku ich to samých nebaví, prípadne im to je trápne. Tento problém som mala na začiatku tiež, našťastie som mala kamarátku, s ktorom som do fitka chodila. Problém nastal až vtedy, keď ona nemohla najprv raz, potom druhý krát a nakoniec sa stalo, že som mala tréning raz do týždňa. Najmä preto tento bod neodporúčam donekonečna. Prvé razy je to fajn, spoločne prídete na to, ako ktoré cviky používať ale spoliehať sa na to budúcnosti nie je veľmi dobré. Spomínam si na svoj prvý raz, keď som bola prvý krát vo fitku sama. Mala som pocit, že ma všetci sledujú, šomrú si popod nos aká som neschopná a vysmievajú sa mi. Avšak postupom času a ďalšími tréningmi som si to zamilovala a teraz ma to baví ešte viac ako s niekým. Proste sa venujem len sebe a cvičeniu. Ak máte s cvičením osamote naozaj veľký problém, skúste napr. skupinové cvičenia.

5. Vyber si svoju srdcovku
V dnešnej dobe je mnoho druhov rôznych tréningov a každý je zameraný na iné, niektoré sú napr. a spalovanie, iné na vytvarovanie, je už len na Vás, do čoho sa pustíte. Dôležité je, aby to pre Vás bola srdcovka, to znamená, aby Vás to aj bavilo a dali ste do toho všetko. Milujete trampolíny? Skúste jumping? Ste skôr do pohody? Skúste yogu alebo power yogu. Radi sa poriadne zapotíte? Skúste HIT tréningy. Nie každého baví fitko a posilovanie a v dnešnej dobe máte milión možností. Stačí si len vybrať tú svoju!

6. Motivácia
Je veľmi dôležitým elementom cvičenia. Vždy treba mať nejaké ciele a nejaké vzory. V dnešnej dobe facebooku, instagramu, tumblru, pinterestu a iných sociálnych sietí je jednoduché vyhľadať si rôzne fitness stránky určené na motiváciu alebo priamo vyhľadať profily ľudí, ktorý sa aktívne venujú fitnessu. Niekedy sa proste stane, že sa ráno zobudíte absolútne demotivovaná s depresívnou náladou a myšlienkou v hlave, že sa na celé cvičenie vykašlete, lebo to je k ničomu. Garantujem Vám, že keď otvoríte facebook, instagram alebo hocičo iné a uvidíte rôzne fotky vyšportovaných tiel žien, či mužov, nakopne Vás to druhým dychom. Veď kto by nechcel vyzerať ako oni? A sedením na zadku do nedosiahnete!





7. Dokumentuj 
Na začiatku, pred tým sa do cvičenia dáš si odfoť postavu, najlepšie v spodnom prádle spredu, zboku a zozadu a fotky si niekam ulož. Každý mesiac si nezabudni fotiť postavu a dokumentovať svoj progress. Tiež je skvelé merať si postavu (prsia, pás, boky ale aj napr. stehná a ruky) a zapisovať si, koľko cm ste stratili. Môžte sa aj vážiť ale myslite na to, že cvičením naberáte svalovú hmotu, ktorá je ťažšia, ako stratený tuk. Ja na zapisovanie mojich pokrokov a tiež plánovanie či už cvičenia ale aj svojho voľného času a školy využívam Fitness diár, s ktorým som maximálne spokojná. Okrem mieste na zapisovanie poznámok. cvičenia, mier a denného kalendára v ňom nájdete recepty, cviky mesiaca a veľa motivačných citátov, preto ak ho ešte nevlastníte ani len neváhajte nad jeho kúpou!


8. Správne oblečenie 

Tiež dôležitou časťou cvičenia je aj to, čo máte oblečené. Je pravda, že je jedno, či prídete v teplákoch a tieľku od číňana alebo v kvalitnom športovom outfite od Nike, aj keď podľa môjho názoru nie je na škodu zainvestovať do kvalitnejšieho športového oblečenia. Nutnosťou je kvalitná športová podprsenka, ktorá Vaše prednosti udrží celé cvičenie pod kontrolou a netlačí ich. Tiež by ste mali zainvestovať aj do kvalitnejších tenisiek, konkrétne moje sú značky Nike a síce stáli niečo okolo 80€, mám ich oduž cca 2 roky a prežili všetko a stále sú skoro ako nové. Čo sa týka oblečenia, nie je nutnosťou mať tielko a kraťase z najnovšej kolekcie Nike v hodnote 80€. Aj keď ja vlastním niektoré kúsky od drahších značiek ako je spomínaný Nike alebo napr. Adidas alebo Puma, kvalitné športové oblečenie za dobrú cenu nájdete aj v F&F a počula som dobré ohlasy aj na oblečenie z Lídlu. A ďalší bonus, pekné oblečenie je ďalšou motiváciou makať"




No a nakoniec, zabudnite na výhovorky typu "Ja nemám kedy", "Musím sa učiť". Aspoň hodinka na cvičenie  2-3 krát týždenne sa dá nájsť vždy. Tiež zabudnite na odkladanie typu: "Pôjdem za hodinku, ešte si oddýchnem.", "Dnes sa mi nechce, pôjdem zajtra.". Neexistuje žiadne za hodinku, zajtra, sobotu. Existuje len tu a teraz!

Dúfam, že sa Vám takýto typ článku páčil a aj Vám s tým pomohol, ak máte nejaké svoje typy ako začať s cvičením, neváhajte a podeľte sa s nimi dole v komentároch!

Zatiaľ sa majte.♥





                     FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  ASK  |  TUMBLR

You Might Also Like

18 komentárov

  1. Super článek mám měsíc před státnicemi a docela jsem přibrala, takže budu střídat učení se cvičením a snad budu do léta opět šik!
    Beauty by K. - zvu tě na soutěž

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Posledným tipom sa riadim stále, vždycky ma baví kupovať si nové oblečko a potom v ňom cvičiť. ALE, keď si potom za celý mesiac spočítam, koľko som za to minula+ ešte za fitko, vždy prídu tie depkové stavy, keď si myslím že môj voľný čas je veľmi drahý :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, niekedy aj ja z toho chytám depresiu:D ale je dobré vychytať dobré zľavy alebo ak si z okolia Trnavy, navštív outlet centrum Voderady, tam je Adidas, Puma, Nike a majú skvelé ceny:)

      Odstrániť
  3. Skvělý, alespoň teď vím, jak bude nejlepší začít. Teda, pokud opět nebudu moc líná. Moc to sice nepotřebuju, ale když si uvědomím, že se blíží to léto a tak, tak si na tyto typy určitě moc ráda vzpomenu. :)

    http://fromdigi.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Súhlasím s tebou, pri cvičení je určite dôležitá motivácia. Ja cvičím už tiež nejaký ten rok, no začínala som na tanečnej, kde sme mali až priam drastické tréningy, potom som začala chodiť do fitka s mamkou, kde ona chodila už skôr a máme aj osobného trénera, ktorý sa vlastne stará o bod 1, keďže nemusíme rozmýšľať, aké cviky skombinovať a aj nám ukáže, čo robíme poprípade zle. Cvičiť teraz chodím s mamkou, teda sme také parťáčky, haha, no navzájom sa motivujeme. Ja motiváciu hľadám aj na internete, veľmi mi pomôže keď si pred cvičením len tak prebehnem Instagram :D Fitness diár som videla v Panta Rhei, no nekúpila som si ho a trochu toho ľutujem, lebo už som o ňom čítala viacero článkov, no to by som v najbližšej dobe chcela napraviť :D
    Caroline

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je skvelé, že takto s maminou spolu cvičíte:) Diár si určite kúp, ja som s ním veľmi spokojná:)

      Odstrániť
  5. Naozaj super článok! Posledné mesiace som cvičenie začala "flákať" a neviem sa k tomu prinútiť naspäť, tak snáď aspoň tento článok ma donúti aspoň k nejakému pohybu :D
    CAROLINE

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Cvičím už dlho a začiatky pre mňa vôbec neboli také ťažké ako sa teraz niekedy donútiť cvičiť, nepomáha nič, žiadne inšpiratívne insta či fb účty proste sa k tomu musím dokopať sama :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je skvelý pocit sa prekonať a najmä si hovor, že tým pre seba niečo spravíš a ľutovať budeš jedine to, že si nešla! Držím ti palce:)

      Odstrániť
  7. Ono cvičit je super, ale já díkybohu nepotřebuji z důvodu, že jsem dost štíhlá a posiluju nohy a zadek v práci. =D

    allys-cook.blog.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Kayla je pro mě asi největší fitness motivací, i když já se do cvičení stále nemohu dokopat. Tvé typy jsou dobré, i když já osobně se trenérovi vyhýbám, jelikož vím, že správný způsob cvičení se dá zvládnout i doma. Stačí pár článků a videí :) Též nemůžu mmít fitness parťáka 1.všechny mé kamarádky jsou o dost štíhlejší a já bych z toho měla větší depresi než motivaci 2. Nemůžu cvičit s někým v jedné místonosti (tělocvik nepočítám) jsem u toho velmi agresivní :D Skvělý článek!!!! :)
    -Eva
    http://rainbow-journeys.blogspot.cz/
    http://evain-illinois.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Přesně takový článek dnes potřebuji jdu totiž poprvé do fitka.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Hezky sepsané a hlavní rada ode mě zní: Na začátku to nepřepálit. Říkám to proto, že přesně tohle jsem udělala já, a i když teď ke cvičení úplně averzi nemám, asi bych se k němu v nějakých pravidelných intervalech už nevrátila, protože mě to hodně demotivovalo. Sice bych asi potřebovala něco shodit, ale do tohoto se mi rozhodně jít nechce, tak jen doufám, že motivaci někde najdu, i když třeba ne hned :)

    OdpovedaťOdstrániť

Článok, ktorý odporúčam

UMELÉ RIASY | moje tipy a triky

Keby sa ma niekto cca pred rokom spýtal či si viem nalepiť umelé riasy, iba by som smutne pokrútila hlavou a spomenula si na všetky svoj...

FACEBOOK

Obľúbené za posledný týždeň

183 days acqua colonia adventný kalendár africa organics aknelot alverde annabelle minerals anthyllis ardell artdeco astor atelier cologne aussie avant avene avon balance me balea batiste beauty blender beauty box bell bellápierre benefit betty barclay bh cosmetics bio ruža bioderma blauer blendea bonprix bourjois bronx colors brush works bubble t by terry carolina herrera catrice cerave clinique coach collistar colorista cremorlab dermacol Diego dalla parma dior dm douglas dove ebelin ecooking ecotools eisenberg Elemis elf elnino eos espa essence essens estee lauder eta fann parfumerie fenty beauty foreo freedom gabriella salvete garnier glamot glov gosh hairburst hairways. travel essentials havlíkova prířodní apotéka hawaiian tropics holika holika human+kind i love ... jecca blac jimmy choo karl lagerfeld kiehls krasne vone krasotika kylie cosmetics loccitane look fantastic lord & berry loreal lush luxfactor luxie mac mádara makeup revolution manna marc jacobs maria nila marie clarie mark scrub mary kay maybelline medik8 miss sporty mixa mizon mobake moň mylo nails inc. naobay naturally thinking naturschon navia nivea notino nuskin nuxe nyx olaplex oriflame paco rabanne pandora pantene philip kingsley pixi polaar police pre muža pupa purito real techniques remington renovality revlon revolution skincare revuele rexona rimmel rituals rowenta s Oliver sally hansen sephora schwarzkopf signal skin food sleek smashbox soliver st. tropez st.moriz starskin tangle angel the balm the body shop the ordinary this works tigi tom tailor toni&guy too faced tous trend it up ubox urban decay victoria's secret vichy weleda wella yamuna ysl yves rocher yves saint laurent ziaja zoe ayla