Vitamíny pre podporu krásnej pleti

marca 19, 2020

Aj keď momentálna situácia na Slovensku a v Česku nám nedovoluje naplno si užiť krásne počasie, ktoré je aktuálne vonku, každá z nás má aspoň šancu sa konečne naplno venovať svojim koníčkom a záľubám. A tak som sa aj ja rozhodla tento čas stráviť nie len mojou obľúbenou prokrastináciou, ale najmä tvorením článkov pre môj blog. Mám už nafotené na niekoľko článkov dopredu a verím, že vďaka ním aj Vás na chvíľu rozptýlim a zabudneme na to všetko, čo sa momentálne okolo nás deje. Doma, zodpovedne a v bezpečí. 

Dnes som si pre Vás pripravila článok ohľadom doplnkov výživy pre pleť. Nebojte sa, nebudem Vám odporúčať žiadne predražené kolagénové doplnky, ktoré Vám "garantujú" pleť bez vrások a chybičiek, ale vitamíny, ktoré ja reálne beriem už veľmi dlhú dobu a ktoré majú pozitívne účinky nie len pre náš organizmus, myslenie a kondíciu, ale aj pre našu pleť. 


Samozrejme, v prvom rade musím povedať, že absolútnym základom príjmania vitamínov je vyvážená a pestrá strava. Konzumácia čo najväčšieho množstva zeleniny, ovocia a čo najviať sa vyhýbať priemyselne spracovaným potravinám. Práve v zelenine a ovocí nájdeme veľké množstvo vitamínov, ktoré podporujú aj našu pleť. Nie vždy je však možné, aby sme všetky vitamíny dostávali do tela v prirodzenej forme a v požadovanom množstve a preto ja každé ráno po zobudení beriem doplnky stravy, ktoré mi ich dodajú. Objednávam ich zo stránky Myprotein.sk.

Zinok 

Pokiaľ máte problémy s akné, zinok bude Váš najlepší kamarát. Určite Vám niečo hovorí zinková masť, ktorá sa používa pri liečení ťažších foriem akné. Ja som si týmto štádiom vďakabohu nikdy neprešla (klop, klop), zvyknem však už  vyše roka brať doplnky stravy v podobe zinku, môj konkrétne je v kombinácií s magnéziom. 

Zinok sa podieľa na udržaní ceľkového dobrého stavu nášho organizmu, čo znamená, že je pre nás veľmi dôležitý. Okrem iného sa stará aj o správny metabolizmus cukrov, tukov a hormónov, čo znamená, že má významný vplyv na stav našej pleti. Keď totiž nemáme hormóny v rovnováhe, robí to veľkú šarapatu práve na nej. 

Nedostatok zinku spôsobuje napr.:
  • akné 
  • zvýšenú tvorbu mazu
  • suchú pokožku 
  • pomalšie hojenie rán
  • dermatidídne ochorenia pleti  
  • vypadávanie vlasov a iné. 
V potravinách zinok nájdeme napr. v pečeni, ustriciach, slnečnicových a tekvicových semiačkach, orechoch, hubách, strukovinách, celozrnných obilninách, koreňovej zelenine, mlieku, sóji, rybách a v čerstvom hydinovom mäse. 

Aj keď napr. orechy, semiačka, strukoviny či sóju konzumujem pomerne často, nie však dostatočne, preto zinok beriem aj ako doplnok. Určite to má prospešný účinok najmä na moju pleť, akné sa objaví už len sem-tam a takisto mi prestali vypadávať vlasy. Treba si však  dávať pozor, pokiaľ konzumujete veľké množstvo vyššie spomínaných potravín, určite by som zinok v tabletkách už nebrala. Väčšie množstvo zinku (denná dávka je  cca 15 mg)  sa neodporúča kvôli tomu, že v tom prípade má skôr opačný efekt a vedie k chudokrvnosti. 

Pri príjmaní zinku zo stravy si treba dávať pozor na niekoľko faktov. Vysoká miera kyseliny fytovej, ktorá sa nachádza v obilninách, orechoch, v niektorých drohoch zeleniny či v strukovinách, zabraňuje správnemu vstrebávaniu zinku a do tela sa dostane iba 15%. Naopak živočíšne bielkoviny napomáhajú vstrebávaniu zinku z potravy. Výnimkou je však mlieko, ktoré vďaka obsahujúcemu kazeínu zhoršuje jeho vstrebatelnosť. 


Betakarotén

Určite aj Vám mama ako malým hovorila, že keď budete jesť veľa mrky, budete maž ostrý a zdravý zrak. To je síce pravda, ale  betakarotén má okrem tohto aj iné skvelé účinky. Určite Vám ho odporúčam brať aspoň na jar, prípadne mesiac pred tým, ako sa chystáte na dovolenku ku moru alebo skrátka iba opalovať. A to z toho dôvodu, že  napomáha predísť sčervenanniu a spáleniu pokožky, pleť predpripraví na slnko, ktorá ho bude vďaka nemu oveľa lepšie znášať a zabezpečí lepšiu pigmentáciu pokožky a dlhšie opálenie.  

Upozornenie!! V žiadnom prípade však nezabúdajte na opalovací krém vhodného faktoru. Betakarotén Vás neochráni pred škodlivým slnečným žiarením. Takisto by som klasické opalovacie prostriedky nemenila za mrkvový a ani iný žiadny prírodný olej. Môžete sa vďaka nemu škaredo spáliť. 

Okrem krásneho opálenia podporuje aj pevnosť pokožky a zamedzuje predčasnej tvorbe vrások. 

Betakarotén je vlastne žltočervené tkanivo, protivitamín vitamínu A, ktorý sa v sliznici tenkého čreva premiena na vitamín A. Je antioxidantom, ktorému vďačíme za zabezpečenie množstva životu dôležitých funkcií v našom tele. Vďaka rozpustnosti vo vode sa ním nemôžeme predávkovať, takže sa nemusíte báť, že betakaroténom v podobe doplnku výživy prešvihnete svoju dennú dávku. 

V strave ho nájdeme v mrkve, paradajkách, paprike, mangu, brokolicy, listovej zelenine, kapuste, špenáte, cvikle, broskyniach, čerešniach,... Ja napríklad milujem šťavu z mrkvy, jablka a pomaranču. Je to veľmi chutné a rýchle doplnenie vitamínov. Odporúčam Vám do nej pridať kvapku olivového oleja kvôli lepšiemu vstrebávaniu. 

Vitamín C 

Okrem toho, že príjmanie väčšieho množstva vitamínu C odporúčajú aj kvôli prevencii pred aktuálnym vírusom, za poslednú dobu sa objavilo na trhu aj veľké  množstvo kozmetických produktov obsahujúcich práve tento vitamín. Medzi jeho účinky na pleť patrí napomáhanie tvorby kolagénu, ochrana buniek pred oxidačným stresom, hojeniu rán, pôsobí voči následkom UV žiarenia a prispieva k pevnej pokožke. 

Zdrojom vitamínu C sú predovšetkým citrusy (citrón, pomaranč, grep), listová zelenina (šalát, brokolica, kel, špenát, kapusta) a ďalšie potraviny ako napr. kiwi, ríbezle, čerešne, paprika, paradajky,.. 

V kozmetických produktoch je veľmi obľúbený najmä kvôli neutralizácií voľných radikálov, vyhladeniu vrások, rozjasneniu pleti, pomoci pri zvýšenej pigmentácií a ochranou pred účinkami UV žiarenia. Tu by som odporúčala jeho konzumáciu najmä v strave, no v chrípkových obdobiach, prípadne v našom dnešnom stave, odporúčam aj jeho príjem vo forme doplnkov stravy. 


Vitamín D 

Vitamín D, ktorý je asi najľahšie dostať. Stačí pobyt na slniečku. Počas väčšiny roka nie je až taký problém hp získať vďaka slnečnému počasiu, no počas zimy a chladnejších mesiacov je potrebné jeho dopĺňanie v podobe doplnkov výživy. Je veľmi dôležitý pre imunitný systém kože, chraní ju a podporuje jej hojenie. Jeho nedostatok takisto spôsobuje akné. Efektívne pôsobí aj proti psorióze a znižuje zápal a podráždenie kože. 

Okrem slnka vitamín D získame aj z týchto potravín: losos, sleď a sardinky, olej z traščej pečene, konzervovaný tuniak, ustrice, krevety, vaječné žĺtky a huby. Existujú aj potraviny obohatené o vitamín D a to sú kravské a sójové mlieko, cereálie, ovsené vločky a pomarančový džús. 


Vitamíny B3 a B5

Môžete ich poznať aj pod názvom niacinamid (B3) a panthenol (B5). Vitamín B3 zlepšuje celkovú funkciu pokožky, zvyšuje jej hydratáciu, stimuluje produkciu kolagénu a znižuje hyperpigmentáciu. Vitamín B5 napomáha v oprave bunkových tkanív, ochraňuje pokožku pred slnečným žiarením a napomáha jej hydratácií. Pri bratí vitamínov skupiny B sa odporúča zároveň používať aj sérum s obsahom vitamínu B pre ešte lepšie účinky. 

Hlavným zdrojom vitamínu B3 je pečienka, mäso, ryža a droždie, v obmedzenom množstve je v strukovinách, obilninách a zemiakoch. Vitamín B5 zase nájdeme v droždí, pečienke, mäse, rybách, mlieku, vajiciach, celozrnných výrobkoch a v strukovinách. 


Ja samozrejme všetky tieto doplnky stravy beriem aj pre ich ďalšie výhody spojené s fyzickým i psychickým zdravím, no ich účinky na pleť a pokožku celkovo sú takisto veľmi dôležité. Najmä teda ak túžite po krásnej pleti

Verím, že Vám tento článok bude napomocný a možno aj pomôže o krôčik bližšie ku krásnej pleti. Nie je to totiž iba o tom, ako sa o ňu staráme z vonku, ale aj z vnútra. Naše telo je úžasný organizmus, ktorý si zaslúži tú najlepšiu starostlivosť a pozornosť. 

Želám Vám ešte krásny slnečný deň a teším sa na Vás pri ďalšom článku. 











You Might Also Like

3 komentárov

  1. Nepoužívam žiadne vitamíny na pleť, ale znie to veľmi zaujímavo :)
    Sydney Sleek blog

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super článek! Přímo na pleť nic nepoužívám, protože se snažím přemýšlet hlavně nad tím, jak se o pleť starám "zevnitř" - tím myslím hlavně složení stravy a dostatek pitného režimu. V podobě tabletek užívám vápník a zinek, vitamín C a B komplex. :) A zaručeným vitamínem je pro mě chvilka na sluníčku, které mé pleti vždycky viditelně pomůže! :)

    Tereza's journal

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Něco takového bych potřebovala, zatím jako jediný doplněk stravy beru pouze Biosil. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Článok, ktorý odporúčam

UMELÉ RIASY | moje tipy a triky

Keby sa ma niekto cca pred rokom spýtal či si viem nalepiť umelé riasy, iba by som smutne pokrútila hlavou a spomenula si na všetky svoj...

FACEBOOK

Obľúbené za posledný týždeň

183 days acqua colonia adventný kalendár africa organics aknelot alverde annabelle minerals anthyllis ardell artdeco astor atelier cologne aussie avant avene avon balance me balea batiste beauty blender beauty box bell bellápierre benefit betty barclay bh cosmetics bio ruža bioderma blauer blendea bonprix bourjois bronx colors brush works bubble t by terry carolina herrera catrice cerave clinique coach collistar colorista cremorlab dermacol Diego dalla parma dior dm douglas dove ebelin ecooking ecotools eisenberg Elemis elf elnino eos espa essence essens estee lauder eta fann parfumerie fenty beauty foreo freedom gabriella salvete garnier glamot glov gosh hairburst hairways. travel essentials havlíkova prířodní apotéka hawaiian tropics holika holika human+kind i love ... jecca blac jimmy choo karl lagerfeld kiehls krasne vone krasotika kylie cosmetics loccitane look fantastic lord & berry loreal lush luxfactor luxie mac mádara makeup revolution manna marc jacobs maria nila marie clarie mark scrub mary kay maybelline medik8 miss sporty mixa mizon mobake moň mylo nails inc. naobay naturally thinking naturschon navia nivea notino nuskin nuxe nyx olaplex oriflame paco rabanne pandora pantene philip kingsley pixi polaar police pre muža pupa purito real techniques remington renovality revlon revolution skincare revuele rexona rimmel rituals rowenta s Oliver sally hansen sephora schwarzkopf signal skin food sleek smashbox soliver st. tropez st.moriz starskin tangle angel the balm the body shop the ordinary this works tigi tom tailor toni&guy too faced tous trend it up ubox urban decay victoria's secret vichy weleda wella yamuna ysl yves rocher yves saint laurent ziaja zoe ayla