10 tipov pre úspešný blog (aktualizované 2020)

augusta 17, 2016

Blogovanie. Na Slovensku malo svoje vzostupy aj pády a aj keď by si niekto mohol myslieť, že u nás začína upadať a už sa neteší takej popularite, aj naďalej je to skvelá cesta, ako dať von svoje myšlienky, rady či skúsenosti. Jediné, čo mi niekedy chýba, je to to čaro, ktoré malo blogovanie pred 6-7 rokmi. Vtedy to ešte nikto nerobil za vidinou zárobkov či spoluprác. Bolo to najmä pre radosť a sebarealizáciu. 

Doba sa však zmenila a faktom zostáva, že blogom si dnes viete celkom pekne privyrobiť. Úprimne som však toho názoru, že pokiaľ budete "tlačiť na pílu" a bude z Vás kričať, že chcete iba spolupráce a veci zdarma, tento vzťah fungovať nebude. Myslím si, že na písanie musí mať človek talent. Skrátka to ide von a Vy to neviete zastaviť. 

Ja sa blogovaniu venujem od svojich štrnástich rokov. Vtedajší blog je už dávno zmazaný (aspoň dúfam:D) a aj z tohto aktuálneho som niekoľko starích článkov zmazala. A dnes vidíte jeho aktuálnu podobu, na ktorú som mimochodom naozaj veľmi pyšná a stálo ma to veľa veľa práce. 

O tom, ako som začala s blogovaním, Vám napíšem niekedy inokedy, dnes by som sa chcela venovať podstate tohoto článku, ktorý som sa rozhodla po štyroch rokocjhrozhodla aktualizovať a prepísať. 


1. Dizajn

Fakt, že na vytvorenie dobrého dojmu je potrebných prvých sedem sekúnd, funguje nie len v reálnom živote, ale aj keď si otvoríte nejakú stránku. Na mňa osobne veľa urobí najmä ten prvý dojem. Jednoduchý, ale pritom zaujímavý dizajn, ideálna je biela ako základ a k tomu nejaké farby, ktoré k sebe skvelo ladia. Prehľadné usporiadanie a nič, čo pôsobí na prvý pohľad chaoticky. Každý máme iný vkus, ale jednoduchosťou nikdy nič nepokazíte

Je nutnosťou mať aspoň základné znalosti v HTML kódovaní, ale v dnešnej dobe toho na internete či YouTube nájdete obrovské množstvo a dá sa to zvládnuť. Na dizajne blogu by ste si však mali dať naozaj záležať. 

2. Články 

Ďalší je obsah blogu. Asi najjednoduhšia rada je: Venuj sa tomu, čo ťa baví a čomu sa rozumieš. Napr. ťa baví skúšanie kozmetiky, venuješ sa podrobnejšie jej zloženiu, si vegetarián a rada vymýšlaš nové recepty, baví ťa zdravý životný štýl a šport alebo iba máš zaujímavé myšlienky. 

Nájsť to svoje, v čom sa nájdeš, je cesta k úspechu. Články by mali byť pútavé, zaujať čitateľa a celého ho pohltit. Dôležitá je aj pravidelnosť. Ideálne by bolo, keby vychádzali aspoň dva krát týždenne, ak však nemáš toľko času či nápadov, snaž sa, aby vychádzali aspoň raz za týždeň

3. Fotky

Na toto som asi najväčší pedant a keď vidím svoje staré fotky, najradšej by som všetko prefotila.:D Mňa osobne najviac zaujmú blogy, kde je nie len pútavý dizajn blogu, ale aj prepracované fotky. Nepotrebuješ teraz moderne zariadený byt, stačí ti iba miesto s dobrým denným svetlom (prípadne môžeš investovať do osvetlenia, ale denné svetlo skrátka nič nenahradí), biela doska či podložka a nejaké časopisy a dekorácie, ktoré za lacný peniaz zoženieš napr. v Pepcu či Tedi.  

Na fotkách si vždy dávam záležaž a fotím niekedy aj hodinu. Skúšam rôzne uhly, rozloženie produktov a rôzne kombinácie. Mám rada veľmi svetlé fotky, z ktorých na mňa priam kričí čistota. A nezabúdajte na to, že dôležitá je vždy postprodukcia, teda úprava fotky. Najlepšia aplikácia na to je jednoznačne Lightroom.

4. Úprimnosť

Podľa mňa preto všetci radi sledujú Janu Hrmovú: lebo je vždy úrpimná a na každý produkt si vždy povie svoj názor. Či je dobrý alebo zlý. A tak by to skrátka malo byť. Lož má krátke nohy a vždy sa prekukne a pokiaľ sa bojíte, že keď bude produkt "ohovárať" a kvôli tomu s Vami daná značka už nebude chcieť spolupracovať, tak túto "robotu" ani nerobte. 

Vždy by ste si mali stáť za svojim názorom a väčšina značka chápe fakt, že nie každy produkt sadne každému. Dokonca aj slávny Kiehl's Ultra Facial Cream, je krém, ktorý sadne na každú pleť a ja poznám youtuberku, ktorej nesedí. Nesadol mne, môže sadnúť tebe.:) A keď je niečo skrátka zlé, treba to dať vedieť. Ušetríte tým peniaze Vašim sledovateľom a oni Vás za to budú mať o to radšej.


5. Komunikácia 

Spätná väzba je veľmi dôležitá. Či už odpovedať na komentáre alebo na správy na Facebooku či Instagrame. Vybudovať si vzťah so svojou komunitou sledovateľov, odpovedať na dotazy a otázky je tou správnou voľbou. 

6. Pravopis 

Každému sa občas podarí urobiť gramtickú chybičku, avšak gramatika je úplný základ a mali by ste si na ňu dávať pozor. Nanajvíš ak sú chyby v úplne základných veciach ako napr. mi/my, tím/tým, tip/ typ, aký ste pekný/akí ste pekní a podobne. Vtedy na mňa idú až mdloby.:D Myslím si, že keď si už naozaj nie ste istí, je najmenej si správnosť gramatiky vygoogliť.

7. Názov

Názov blogu patrí medzi klúčové veci. Je dobré si ho dôkladne premyslieť tak, aby ste ho v budúcnosti už nemuseli meniť. Bude to totiž Vaše poznávacie znamenie. Môže to byť čokoľvek. Či už Vaše meno, prezývka alebo niečo originálne, čo vystihuje Váš blog či Vás samotných. Vyvarovala by som sa takým tým otrepaným názvom, ale skôr skúste vymyslieť niečo originálne.:) 

8. Komentuj iné blogy

Aj keď toto ja už nezvyknem veľmi robiť, pár rokov dozadu to bol dosť trend si navzájom komentovať články a vzájomne sa podporovať.  Vyvarovala by som sa však na Vašom mieste tomu, že len prídete na blog s cieľom, že si ani článok neprečítate a napíšete iba komentár typu "Super článok!. Myslím, že ani Vám by sa to veľmi nepáčiilo. 

Skúste si nájsť niekedy večer čas, urobte si čaj a prezrite si "konkurenciu". Možno objavíte aj nejaké nové obľúbené blogy či super inšpiráciu!:) A ak sa Vám nejaký článok páči, nechajte nejaký pekný komentár. 

9. Blogerské skupiny

Na Facebooku je naozaj veľmi veľké množstvo skupín, kde môžete zdieľať svoj blog a získať nových čitateľov. Myslím si, že je to skvelý spôsob zviditelnenia sa. Nikoho s tým v podstate neotravujete a aj sami môžete objaviť nové super blogy. 

10. Sila sociálnych sietí 

Sociálne siete, ako sú Facebook a Instagram, sú dnes skvelým priestorom, ako zviditeľniť svoj blog. Nemusíte mať nutne zvlášť Instagram či Facebook ku nim, stačí Váš vlastný súkromný profil, kde sa venujete podobným veciam, ako aj na blogu a zdieľate svoje články. 

Skvelé je aj označovanie ďalších profilov, ktoré Vás repostnú, ak  ich zaujmete. Napr. ak sa venujete móde, také najznámejšie sú @dnesnosim a @odzadu_fashion, ak sa venujete jedlu, tak @dnesjem. Určite túto možnosť využite a uvidíte, že fanúšikovia Vám  budú iba pribúdať. 

Chcela by som však dôrazne upozorniť na to, aby ste si v žiadnom prípade nekupovali sledovateľov a laiky na Instagrame. Nie len že Vám to v konečnom dôsledku úplne pokazí dosahy, keďže ide o ľudí, ktorí  nevytvárajú žiadnu aktivitu na Vašom profile, ale najmä to je veľmi ľahko prekuknuteľné a skrátka "tudy cesta nevede". 


Verím, že som Vám svojimi tipmy poradila a nakoniec by som Vám chcela povedať to najdôležitejšie. Robte to skrátka srdcom a najmä preto, že Vás to baví a ono sa Vám to časom všetko vráti. Len musíte byť trpezlivý! Veľa úspechov Vám želam! 

You Might Also Like

34 komentárov

  1. Skvelý článok! Takéto typy sa vždy zídu :) Musím s tebou súhlasiť, že české blogerky majú väčšie možnosti. Pre mňa je taktiež najdôležitejší design - vtedy si rada prečítam akýkoľvek článok. Okrem vzhľadu si tiež všímam pravopis. Ja som na to nesmierne háklivá, preto mi niektoré chyby dosť prekážajú :D (ale zase nie, keď je to drobný detail, každý sa môže predsa pomýliť :)).
    CAROLINE

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvělý článek :) Já ti za něj moc děkuji, protože rada se vždy hodí :) Také se hodně koukám na designy, můj je hodně minimalistický, ale tak se mi to líbí :) A posílat fotky do Dnes nosím, Dnes jím mě nikdy nenapadlo :) Ještě jednou děkuji :)
    Pauline's Tiny World

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásne napísaný článok, dobré postrehy a nápady. :)

    Pozývam ťa na moju giveaway:
    http://rebelliouslily.blogspot.sk/2016/08/back-to-school-giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Výborný článok, naozaj mi pomohol.♥

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Takéto niečo som hľadala. Ozaj dobre spracované. A ako píšeš v článku, prikladám aj link na svoj blog :D ale nie, ozaj, budem rada za každú dušu :)
    www.tvoritalubit.wordpress.com

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anonymný17/8/16 15:10

    Super článek :)
    já sama dost zápasím s designem a celkově i s hlavou a patou článků. Většinou je píšu tak jak bych to řekla, ale ně vždycky se to hodí a dává smysl. Takový článek mi jde přesně na ruku hlavně kvůli bodům. Je to seřazené tak jak to má být a to mi hrozně pomůže :) děkuji!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Na sablonu si clovek musi dat naozaj pozor. Obcas sa mi stane, ze kliknem na stranku, na ktorej sa ani neviem zorientovat a clanky na nej doslova treba hladat. Citatelia su zvyknuty na isty standard a tak autor blogu by mal najst cestu aby sablona nebola prilis ina ako ostatne blogy, ale zaroven, aby bola niecim osobita. Pred casom pisala seriu podobnych clankov ako zaujat citatelov. Ak chces, mozes sa pozriet moj pohlad na vec

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. samozrejme zvyknutí (nemas moznost upravy komentarov tak aspon takto :-) )

      Odstrániť
  8. Super článek! Máš moc pěkný blog, budu ráda, když se mrkneš ke mě na blog.
    Beauty by K.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Úplne súhlasím s tým, že slovenské blogerky to majú oveľa ťažšie ako české, ale čo už narobíme :) Netreba sa vzdávať a možno sa aj na nás to šťastie usmeje :)) ♥
    Girl with pink nails

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Super článek, můžu jenom souhlasit :) Taky mě při prvním dojmu na blogu ovlivňuje především design a fotky v článcích, ale na druhou stranu to není pravidlem úplně vždy, i tak sleduju několik blogů, u kterých to po téhle stránce není tolik vymakané a přesto tam chodím ráda kvůli samotnému obsahu článků :) Také souhlasím, že na dobré fotky člověk nemusí nutně mít drahou zrcadlovku, přemýšlím, že bych o tom sama napsala článek, protože taky nemám ani drahý foťák, ani hezký pokoj na pozadí fotek a přitom jsem za ten čas na blogu už našla i jiné varianty a myslím, že moje fotky nejsou zas tolik marné, i když to pořád není to, co bych úplně chtěla :) A na gramatické chyby popravdě docela koukám, občas je fakt k podivu, co některé slečny dokáží napsat :) Přitom kdyby ten text po sobě aspoň jednou přečetly, tak to mohlo dopadnout mnohem lépe :) Na druhou stranu je pravda, že já jsem celkově ohledně blogu dost perfekcionista, od designu, přes fotky až po samotný text, potom se nemůžu divit, že mi jeden článek trvá několik hodin :D
    Lovely imperfections

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Naozaj dobrý článok. So všetkým súhlasím. Taktiež môj prvý dojem na blogu urobí dizajn, skúsila som už naozaj fúru fablón a upravovala čo sa dá, aby to vyzeralo čo najlepšie (ešte stále to nemam celkom dotiahnuté). Každý podľa vkusu, ale niekedy je menej viac a tie najjednoduchšie šablónu zaujmú oveľa viac, ako farebné textúry a podobne. Môže to vyzerať lacno.
    So zlým pravopisom na blogoch som sa už taktiež stretla. Samozrejme, každý z nás sa môže pomýliť aj v banálnej veci, avšak keď sa to opakuje často, také blogy veľmi nečítam (tik do oka z tých hrubíc sem tam ).
    Čo sa obsahov blogov týka, môj blog obsahuje vlastnú tvorbu, nejaké to cestovanie, čítanie a pocity. Recenziu na nejaý beauty výrobok som popravde ešte neskúšala a trochu sa toho bojím. Keď je článok zaujímavý, dokážem ho prečítať hoci aj nie je na tému ktorá mi je priam blízka. Keď sú to len nepremyslené plácaniny, samozrejme čitateľa to nezaujme. Na niektorých článkoch robím aj viac dní - nechávam si to otvorené, keby ma niečo ešte napadlo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Nikdy jsem se nad rozdílem mezi českými a slovenskými blogerkami nezajímala, ale je pravda, že vzhledem k zaměření mého blogu mě nějaké spolupráce poněkud míjí, tak to nevnímám. Máš pravdu, že první dojem je základ. A i s tím ostatním, ve slovenštině, i když v ní čtu moc ráda, si chyb nevšímám, ale v češtině mi někdy zůstává rozum stát. Spousta blogerek by se měla snažit opravdu o tu kvalitu, zlepšovat se, a až pak se honit za čísly (počet čtenářů) a spoluprácemi. Snad si někteří vezmou tvé rady k srdci :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Myslím, že jsi shrnula to opravdu nejdůležitější! Takže za mě určitě super článek! Co se týče zviditelnění blogu, je podle mě hodně těžké se v dnešní době nějak vyšvihnout a získat čtenáře. Blogů je strašně moc, některé horší, některé lepší...člověk se hlavně nesmí vzdávat hned ze začátku, kdy čísla čtenářů nejsou závratné (sama s tím mám problém :D ) a blogovat pro vlastní potěšení, o originálních a zajímavých věcech! :)
    www.lifestylebirdie.com

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Děkuju za článek, na takovéto typy článků koukám pokaždé, když na ně narazím :) Se vzhledem svého blogu si ještě musím vyhrát, zatím mám úplně obyčejný, nijak zvláště zajímavý. Články vydávám podle toho, jak je zrovna čas, jak dlouho mi článek trvá napsat( recenze třeba zabere času dost, ale škrtám a přepisuji, dokud nejsem spokojená a pak až ji dám na blog, a kolikrát i při psaní na blog ji ještě upravím), a podle toho, kdy zrovna mám o čem psát. Fotky se snažím fotit, aby nějak vypadaly, nejsem žádný profi fotograf, ale snažím, se, aby se na to dalo koukat. Kolikrát jednu fotku fotím na několik pokusů. Když píšu třeba recenzi, tak napíšu to co si myslím, a pokud se mi nebude (u mě kniha) líbit, tak to tak také napíšu. Jsem ráda, když čtenář zareaguje na můj článek, a pokud komentář napíše, snažím se na něj nějak reagovat, odpovědět na otázku...., Co se pravopisu týče, tak si po sobě článek čtu několikrát, a i když už ho zveřejním, tak si ho čtu znova zveřejněný na blogu a kolikrát i potom narazím na chybu, tak článek upravím. Zabere to čas, ale radši budu psát článek déle bez chyb, než pár minut s chybami. Název ten u mě radši nekomentovat, nic originálního. Ten jsem asi měla víc zvážit. Jiné blogy komentuji ráda,pokud mě článek zaujme, napíšu svůj názor na něj. Jsem v několika blogerských skupinách na facebooku, přidávám své články, a narážím na články ostatních blogerek a blogerů, které mě zajímají, objevuji nové blogy na sledování. A o skupině Dnes nosím, dnes jem jsem ještě neslyšela, musím se na ní podívat . Ještě jednou děkuji za tvůj článek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Nejsem žádná beauty blogerka, nikdo mi neplatí (crying), nedostávám produkty zdarma a blog mám kvůli tomu, že mě prostě baví (Fuuuuuj, co tady děláš) ale asi máš pravdu, že Češi to musí mít jednodušší. To by tě nemělo ale vůbec vyvést z míry. Nikoho z vás.

    Prolhaná Mrcha

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Super článok! Úplne súhlasím. Či čo sa týka rozdielov v Čechách a na Slovensku, ale aj s bodmi!

    SASHA´S LIFE

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Super článok, súhlasím s tvojimi tipmi. Nemám rada, keď je na blogu úplný chaos a všetko na mňa bliká - bolia z toho oči. Komentovanie ostatných blogov je najlepší spôsob ako dať o sebe vedieť, aj keď viem, že mnohí to zrovna neobľubujú. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Skvělé, báječné, boží! Začínám zrovna psát, a musím říct, že je to celkem těžké, dělat ty články..nějak o něčem, poutavé a taky bez chyb. A co chyb, překlepů. :D Takže velké dík znovu. :) Měj se fajn. -T.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. To je asi jeden z mála článků tohoto typu, který nedává stupidní rady, ale nějaké normální. A jelikož chci rozšířit okruh svých čtenářů, tak ti sem píšu koment :D. Ne ale teď vážně, máš pěkný blog a tento článek se opravdu povedl :).

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Určite tvoje tipy využijem. Hľadala som niečo a toto mi padlo priamo do ruky. Som začínajúca bloggerka teda ak sa tak už môžem nazvať a keď mi niekto poradí ako s tým pracovať neskutočne si to vážim. Taká aká si TY by mali byť všetci alebo aspoň teda taká polovica. Tvoj dizajn blogu a to ako to máš pekne podelené mi príde také elegantné a jednoduché :) Veľa šťastia s blogom :) PS: link na môj blog http://natalijanosikova.blogspot.sk/ hihi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Teeda... nevěděla jsem, že existují nějaké blogerské skupiny. A ty jsi v nějaké? popřípadě v jaké? Díky za tip;)

    www.double-claire.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  22. článok ti naozaj vyšiel, so všetkými bodmi maximálne súhlasím ;) dnes je už však na svete také množstvo blogov, že mám pocit, že sa tie dobré v mori priemernosti začínajú topiť :/ som veľmi zvedavá, ako tento trend osobných blogov bude pokračovať v budúcnosti

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Tiež mám pocit, že v ČR je blogovanie niekde úplne inde a u nás blogeri toľko možností nemajú. Dala si dokopy skvelé tipy, a dobrých rád nikdy nie je dosť. Mne sa napríklad páči keď blogerky neberú jedna druhú ako konkurenciu, ale podporujú sa. Myslím si, že to lepšie pôsobí aj na čitateľov. Najviac tú podporu vidno tak ako spomínaš v komentároch. Taký koment od "kolegyne" vždy veľmi poteší :)

    NITA

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Opravdu krásný článek... Nechápu, že jsem na tvůj blog až do teď nikde nenarazila.. :D Určitě se přidávám k pravidelným čtenářům, protože nechci riskovat, že bych se sem někdy zapomněla vrátit! :)

    Článek byl moc užitečný a třeba o těch facebookových skupinách jsem netušila! - Určitě na ně kouknu, protože to je nepochybně skvělé místo, kde hledat inspirace! :)

    Mare di Fragole

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Super článok. V mnohom mi hovoríš z duše. K tým názvom by som ešte podotkla, že je megadôležité, aby bol názov ľahko zapamätateľný a nie prehnané dlhý. Napríklad akýkoľvek názov blogu typu: fashionbyMOJEMENO, superglamorousvšeličo, stylishblabla u mňa v hlave automaticky padajú do takého vreca s blogmi s podobným názvom, pretože takýchto názov je už také množstvo, že sa v tom nedá poriadne orientovať. Myslím, že aj keby sa blog volá hoci Brontofialový krokodíl, tak v ľuďoch zarezonuje viac než to čo som vyššie spomínala :) A tiež si myslím, že je dôležitá osobitosť. Aspoň teda na mňa fungujú blogy, ktoré nie sú ako jedno zo stáda. Ale súhlasím aj so zvyškom, pri niektorých bodoch by som si mala aj ja vstúpiť do svedomia :D No a čo sa týka fotiek, ja som donedávna fotila starou 12-ročnou zrkadlovkou a na moje prekvapenie mi mnohí fotky z nej chválili, takže môžem potvrdiť, že nie je to vždy len o prístroji, s akým človek fotí ;-)

    Domka Domková

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Článek se mi velmi líbí a máš moc pěkný blog! :) ♥ Mě bude 15 a bloguju od 7 let, takže design blogu jsem pochopitelně změnila už mockrát a snažím se vylepšovat jak to jen jde, skoro na všechny body jsem za ty roky přišla, proto s tebou naprosto souhlasím ve všem, co jsi napsala a moc děkuju za super tip - 10.bod! :) Určitě se tu ještě porozhlédnu a zase se někdy vrátím a budu moc ráda, když ke mě taky nakoukneš ♥
    Kamča

    OdpovedaťOdstrániť
  27. ďakujem Vám dievčatá, som rada, že sa Vám článok páči a aj že Vám moje rady pomohli!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Parádní článek. Souhlasím se všemi body :) Právě také řeším vzhled blogu, protože jsem nechtěla mít čistě černobílý, ale zjišťuji, že právě ten čistě černobílý se čte nejlépe :D

    INKA Lifestyle Blog

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Skvělé a originální rady! A velmi pravdivé :) Pro mě je nejobtížnější vždy ten vzhled. Teď jsem kupodivu spokojená, ale už to se mnou trochu cuká ohledně změny O:)

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Je to krásny príspevok. Veľmi sa mi páči tvoj blog :-)
    Budem rada keď si pozrieš aj môj blog :-)
    http://jullietblog05.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Skvele napísané, moc mi to pomohlo 🙂 Držim palce.
    Práve začínam s blogom. Napísala som krátky článok o mojom obľúbenom recepte. Ak si nájdete minutku budem rada za návštevu ☺️
    https://sabinka882.blogspot.com/?m=1

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Hezký článek, o blogu jsem sama nějakou dobu přemýšlela, nakonec se ale radši budu věnovat jiným činnostem, protože už teď je toho času na ně málo. Jak píšeš o tom bytě, tak zase se ale nedá říct, že by nebylo dobré blogovat třeba v něčem takové :) Možná je ale dobře, že jsem s blogem nikdy nezačala, protože myslím, že přefocování by mě rozhodně neminulo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Článok, ktorý odporúčam

UMELÉ RIASY | moje tipy a triky

Keby sa ma niekto cca pred rokom spýtal či si viem nalepiť umelé riasy, iba by som smutne pokrútila hlavou a spomenula si na všetky svoj...

FACEBOOK

Obľúbené za posledný týždeň

183 days acqua colonia adventný kalendár africa organics aknelot alverde annabelle minerals anthyllis ardell artdeco astor atelier cologne aussie avant avene avon balance me balea batiste beauty blender beauty box bell bellápierre benefit betty barclay bh cosmetics bio ruža bioderma blauer blendea bonprix bourjois bronx colors brush works bubble t by terry carolina herrera catrice cerave clinique coach collistar colorista cremorlab dermacol Diego dalla parma dior dm douglas dove ebelin ecooking ecotools eisenberg Elemis elf elnino eos espa essence essens estee lauder eta fann parfumerie fenty beauty foreo freedom gabriella salvete garnier glamot glov gosh hairburst hairways. travel essentials havlíkova prířodní apotéka hawaiian tropics holika holika human+kind i love ... jecca blac jimmy choo karl lagerfeld kiehls krasne vone krasotika kylie cosmetics loccitane look fantastic lord & berry loreal lush luxfactor luxie mac mádara makeup revolution manna marc jacobs maria nila marie clarie mark scrub mary kay maybelline medik8 miss sporty mixa mizon mobake moň mylo nails inc. naobay naturally thinking naturschon navia nivea notino nuskin nuxe nyx olaplex oriflame paco rabanne pandora pantene philip kingsley pixi polaar police pre muža pupa purito real techniques remington renovality revlon revolution skincare revuele rexona rimmel rituals rowenta s Oliver sally hansen sephora schwarzkopf signal skin food sleek smashbox soliver st. tropez st.moriz starskin tangle angel the balm the body shop the ordinary this works tigi tom tailor toni&guy too faced tous trend it up ubox urban decay victoria's secret vichy weleda wella yamuna ysl yves rocher yves saint laurent ziaja zoe ayla