Fénovanie vlasov | áno alebo nie?

februára 17, 2018

Tie z nás, ktoré majú dlhé alebo stredne dlhé vlasy, určite poznajú tú pravidelne opakujúcu sa dilemu. Fénovať alebo nefénovať vlasy? Na jednú stranu fénovanie vlasom škodí, príliš ich vysušuje a spôsobuje štiepenie končekov. Avšak na druhú stranu, spať s mokrými vlasmi tiež nie je žiadna výhra. Hrozí nám nielen prechladnutie, ale aj väčšia lámavosť vlasov. Čo teda robiť? 


Metódou pokus-omyl som sama na sebe spozorovala niekoľko vecí, ktoré momentálne poctivo dodržiavam a aj sa to odzrkadľuje na mojich vlasoch. Keďže mám vlasy farbené, často s veľmi silným peroxidom, na mojich vlasoch je to aj dosť poznať. Preto sa ich snažím vo všetkých ostatných ohľadoch čo najviac šetriť. Nežehlím si ich ani inak tepelne neupravujem a ak si vlasy suším fénom, používam krok po kroku body, ktoré som si zaužívala a o ktorých vám dnes poviem. 

V prvom rade by ste mali vedieť, že si vlasy užívam každé 3 dni. Pokiaľ sa nikam neponáhľam a neumývam si vlasy tesne pred spaním, snažím sa ich nechať vysušiť voľne. Chvíľku ich mám zabalené v uteráku, ktorý mi behom niekoľkých minút vysaje prebytočnú vodu z vlasov. Potom si dám uterák dolu, do vlasov si od polovičky dĺžky votriem vlasový olejček (momentálne používam olej od Pantene) a nechám prirodzene vysušiť. 

Bohužiaľ, viac ako 90% dní je takých, že ten čas skrátka nemám. Preto si vlasy musím sušiť fénom. V mokrých vlasov by som spať nikdy nešla. Jednak môžete veľmi ľahko prechladnúť a takisto vaše vlasy veľmi trpia a škodí im to viac ako sušenie fénom. Keď sú mokré, nemali by ste si ich ani len česať. Sú vtedy veľmi náchylné na poškodenie a aj nevinné česanie môže narušiť ich štruktúru. 


Pokiaľ si idem vlasy fénovať, vždy si ich aspoň chvíľku nechám zabalené v uteráku. Po cca 10 minútach si ho dám dolu. Vlasy v žiadnom prípade uterákom nešúcham! Ak sa snažíte vlasy vysušiť takýmto spôsobom, môžete veľmi narušiť ich štruktúru. Do vlasov si nastriekam olej na vlasy a následne na to ochranný sprej na vlasy, ktorý ich chráni pred teplom. Môj obľúbený je od Balea, ktorý je veľmi lacný, krásne vonia a spoľahlivo moje vlasy chráni. 

Veľký dôraz klaďte aj na kvalitný výber fénu. Ja som vždy používala fény od Remingtonu. Pár mesiacov dozadu som svoj starý biely vymenila za novinku od Remingtonu, tento parádny fén Keratin Protect 2200 (kúpiš aj na Notino). Aj keď tento krásavec nie je nič na cesty (vzhľadom na jeho veľkosť a hmotnosť), je to dokonalý pomocník do kúpeľne. Má perfektný výkon, 2 rýchlosti a 3 úrovne tepla. Jeho mriežka je navyše napustená keratinom a mandľovým olejom. 


Pri fénovaní zvyknem používať najvyššiu rýchlosť a strednú úroveň tepla. Vlasy si fénujem v predklone, čím dosiahnem ich väčší objem. Potom si vlasy prehodím naspäť do zadu a vyfénujem si zvyšné časti, ktoré sa mi v predklone nepodarilo. Keď už mám vlasy vyfénované, zapnem si ešte studený vzduch čím vlasy trochu ukľudním a dosiahnem ich lesk. Takisto týmto spôsobom vydržia vlasy dlhšie rovné. Avšak týmto spôsobom ich fénujem naozaj len chvíľku, aby mi neprechladla vlasová pokožka. 

Po fénovaní si zvyknem do končekov votrieť ešte nejaký olejček, aby som ich vyživila a zabránila ich lámaniu. Končekom vlasov vždy venujem čo najväčšiu pozornosť, keďže tu dostávajú najmenej výživy a pokiaľ sa začnú lámať, už ich bohužiaľ nezachráni nič iné, len strihanie.


Čo vy a fénovanie? Máte nejaké osvedčené tipy a triky, ako vlasy čo najviac ušetriť alebo to veľmi neriešite? 


FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  ASK  |  TUMBLR

You Might Also Like

13 komentárov

  1. Já nechávám vlasy uschnout samovolně, ale je pravda že dost často s mokrýma jdu spát.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mám silný fén a fénuji vlasy po každém mytí, protože máme v místnosti chladno. Vlasy mám pořád zdravé a jemné tak doufám, že tomu tak bude i nadále :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já si vlasy fénuji po každém umytí, ale samozřejmě se snažím je spíš nechat schnout volně:D.

    Windy pink style

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pred nedávnom som si dala ostrihať vlasy a od vtedy sa snažím si ich tak moc tepelne neupravovať a musím povedať,že sa mi to celkom darí dodržiavať. No ale keď nie je čas, fén je super vec :) . Super článok,postup pri fénovaní máme takmer rovnaký.
    http://tmatejcikova.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Fantastic products! Great post dear! :)
    I follow your amazing blog, can you follow back? xx

    VISIT ME

    OdpovedaťOdstrániť
  6. 3 dni ti vydržia? wow, to mne vôbec, a to nemám mastný typ pokožky. tento fén vyzerá parádne

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekedy musím použiť aj suchý šampón, ale inak vydržia aj 3 dni a to ich nemám suché🙂 ono si na to časom vlasky zvyknú

      Odstrániť
  7. ja osobne fenovanie neznasam :D radsej pockam kym mi vlsy uschnu same :) moja kadernicka mi vsak odporucila naniest an ne olej na vlasy a potom ich predsa len vyfenovat zalezi asi od toho aké ma kto vlsy :))
    Ivana xx

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, olej pred fenovanim používam aj ja, píšem to aj v článku🙂

      Odstrániť
  8. Ja sa snažím vlasy vždy nechať uschnúť bez fénovania, aj keď to nie vždy ide, no pri tepelnej úprave sa snažím používať aspoň ochranné produkty a masky, kondicionér alebo olej na ich vyživenie :) Super článok

    FRENCHSTYLE

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ja si vlasy nefénujem takmer vôbec, dokonca si ani nepamätám, kedy to bolo naposledy. Zato však chodím spávať často s mokrými a zakaždým si to vyčítam, no v poslednej dobe si už dávam väčší pozor. Tiež sa snažím obmedziť svoje každodenné umývanie, ktoré tiež nie je príliš na chválu.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Fén používam tiež, no zvyčajne už keď sú vlasy suché tak na 50%. Osvedčilo sa mi nefénovať úplne mokré vlasy, akosi mi takto strácajú objem a je jedno, či si ich fúkam v predklone alebo nie.

    OdpovedaťOdstrániť

Článok, ktorý odporúčam

UMELÉ RIASY | moje tipy a triky

Keby sa ma niekto cca pred rokom spýtal či si viem nalepiť umelé riasy, iba by som smutne pokrútila hlavou a spomenula si na všetky svoj...

FACEBOOK

Obľúbené za posledný týždeň

183 days acqua colonia adventný kalendár africa organics aknelot alverde annabelle minerals anthyllis ardell artdeco astor atelier cologne aussie avant avene avon balance me balea batiste beauty blender beauty box bell bellápierre benefit betty barclay bh cosmetics bio ruža bioderma blauer blendea bonprix bourjois bronx colors brush works bubble t by terry carolina herrera catrice cerave clinique coach collistar colorista cremorlab dermacol Diego dalla parma dior dm douglas dove ebelin ecooking ecotools eisenberg Elemis elf elnino eos espa essence essens estee lauder eta fann parfumerie fenty beauty foreo freedom gabriella salvete garnier glamot glov gosh hairburst hairways. travel essentials havlíkova prířodní apotéka hawaiian tropics holika holika human+kind i love ... jecca blac jimmy choo karl lagerfeld kiehls krasne vone krasotika kylie cosmetics loccitane look fantastic lord & berry loreal lush luxfactor luxie mac mádara makeup revolution manna marc jacobs maria nila marie clarie mark scrub mary kay maybelline medik8 miss sporty mixa mizon mobake moň mylo nails inc. naobay naturally thinking naturschon navia nivea notino nuskin nuxe nyx olaplex oriflame paco rabanne pandora pantene philip kingsley pixi polaar police pre muža pupa purito real techniques remington renovality revlon revolution skincare revuele rexona rimmel rituals rowenta s Oliver sally hansen sephora schwarzkopf signal skin food sleek smashbox soliver st. tropez st.moriz starskin tangle angel the balm the body shop the ordinary this works tigi tom tailor toni&guy too faced tous trend it up ubox urban decay victoria's secret vichy weleda wella yamuna ysl yves rocher yves saint laurent ziaja zoe ayla